Snimanje portreta

Bez obzira sniniate li svoje prijatelje i članove obitelji ili modne fotografije u studiju, postavka brzog uzastopnog sninianja više snimaka u sekundi nije osobito bitna portretnim fotografima. Kad se snimaju portreti puno je bitnije postaviti točnu žarišnu duljinu za ostvarivanje željenog učinka.

 

Idealna dužina objektiva za snimanje dobrih i prtvlačnih portreta je od 50 mm naviše. Korištenje otvora objektiva od f/5.6 ill f/8, kako bi se pozadine ometajučeg sadržaja lzbacile iz žarišta (zamutila) u trenutku će istaknuti objekt u odnosu na pozadinu i omoguditi da cijelo lice bude izoštreno. Za najboije rezultate obvezno izoštrite na modelove oči ili oko.

Postavljanie mjerne postavke na Multi-zone ili Centre-weighted trebalo bi omogućiti kvalitetan rezultat u večini situacija. Međutim, ako je objekt pozadinski osvijetijen ili ima tamnu/svijetlu pozadinu, možda će biti potrebno koristiti Spot mjerenje ili čak primijeniti kompenzaciju ekspozicije.

Kod portreta na otvorenom, snimanje u sjeni ili potkraj dana, može rezultirati mekše i ugodnije djelujućim snimkama. Jako svjetlo iznad glave objekta može uzrokovati tamne sjene oko očiju i učiniti model nalik pandi