Mjerenje svjetla

Postavke svijetla na aparatu mogu biti …

 MULTI-ZONE MJERENJE

Ovaj  je način mjerenja poznat i kao Matrix (matrično), Evaluative (prosječno) i Multi-segment (višedijelno), no radi se zapravo o istomu. To je općenito tvornička postavka na koju se aparat  postavlja nakon uključivanja. U toj postavki aparat dijeli prizor na dijelove i mjeri u svakom od njih kako bi dobio podatke za ukupno očitanje osvijetljenosti prizora u cjelini.

 SPOT MERENJE

Ovo je najpouzdaniji način mjerenja jer omogučava očitavanje s malog, precizno određenog dijela prizora. Međutim, potrebna je stanovita količina iskustva i vježbe da bi se procijenilo gdje se nalaze odgovarajuči srednji tonovi s kojih bi se očitalo. U korisničkom priručniku aparata moći ćete vidjeti kako mijenjati mjerne postavke.

 CENTRE-WEIGHTED / AVERAGE MJERENJE

Prosječno centralno mjerenje također očitava iz cijelog prizora, ali se usredotočuje i najpreciznije je u prostotku od 70% oko središta kadra. Postavka je zgodna za portretiranje, poglavito kad se model nalazi u središtu kadra. Ova se postavka može zbuniti ako je dio prizora, na rubu kadra u oštrom kontrastu s dijelom prizora u središtu.