Snimanje krajolika

Krajolici su jedan od najpopularnijih motiva za snimanje. Najbolje vrijeme u su tri prva i tri zadnja sata u danu. Snimke krajolika učinjene u ta doba su dojmljive, životopisne i bogate bojama i detaljima, za razliku od onih plošnih, često ispranih, snimljenih tijekom jaka sunčeva osvjetljenja, tijekom dana ili u podne.

 

Zato što u krajolicima često ima velikih svijetlih dijelova, mjerni se sustav aparata može naći pred velikim izazovom pa i nepremostivim teškoćama. Glavni problem je, ako se dobro eksponira nebo, tlo u prednjem planu ostat će podeksponirano. Najbolje rješenje u takvim situacijama je korištenje Neutral Density filtera (ND), Sivi dio filtra se postavi preko neba i tako mu smanji svjetlinu i omogući puno ujednačeniju ekspoziciju kadra u cjelini.

Drugi popularni filter za snimanje krajolika je okrugli polarizacijski filter. Kad ga se okrene pod odgovarajućim kutem, filter će naglasiti plavetnilo neba, ujedno smanjujući odbljeske s površina kao što su staklo ili voda.

Upečatljiva snimka krajolika mora imati dubinu. Radi toga je potrebno koristiti male otvore objektiva kao što fu f/11 ili f/22, čime če se osigurati maksimalna oštrina svih dijelova slike, od prednjeg plana do pozadine. To nerijetko znači i korištenje manje brzine okidača, tako da je za snimanje krajolika korištenje stativa  skoro pa neophodno.

Korištenje čvrstog stativa i daljinskog okidača omogućit će snimanje na malim brzinama okidača, bez bojazni da će se na slici pojeviti posljedice potresanja aparata.