Postavke fotoaparata

Općenite postavke fotoaparata …

NADZOR KVALITETE

Kad se radi o formatu u kojem će se snimati, bolji je RAW nego JPEG. Veća količina podataka koja se nalazi u sažetim RAW dokumentima omogućava veću fleksibilnost prilikom uređivanja. Nastojite ISO držati na najmanjoj mogućoj postavci – izmedu ISO 100 i 400. Na višim postavkama većina aparata generirat će šum. Šum se na snimci pojavljuje kao zrnatost. Postavku balansa bijele boje možete u pravilu držati na automatskoj, medutim, bolje ćete rezultate postići prilagodite li postavku aparata stvarnimsvjetlosnim uvjetima. Tako, kad snimate za oblačna vremena, koristite Cloudy, a kad snimate pod svietlom žarulje, Tungsten.
 

KLJUČNE KONTROLE

Kombinacija otvora objektiva i brzine okidača ne utjeće samo na količinu svjetla koje prolazi kroz objektiv, već i na konačan izgled snimaka. Otvorom objektiva upravlja se dubinskom oštrinom, odredujući koji će dijelovi snimke biti izoštreni. Želite li malu dubinsku oštrinu, izoštren prednji plan, a zamuićenu pozadinu, treba postaviti veliki otvor objektiva (kao što je f/2.8 postavka) i obratno. Brzina okidača kontrolira se da li će pokretni objekti na snimci ispasti zamućeni i dinamićni ili izoštreni i statični. Što je brzina okidača manja, slika, uslijed pokretanja objekta, biti će zamućenija.

EKSPOZICIJA

D-SLR aparati omogućavaju široki niz postavki ekspozicije – od potpuno automatske do potpuno ručne. Dvije “poluautomatske” postavke su Aperture Priority (prioritet otvora objektiva) i Shutter Priority (prioritet brzine okidača) omogućavaju obilje nadzora nad snimkama. Aperture Priority omogućava izbor otvora objektiva i ostavljanje aparatu da prema tome odredi odgovarajuću brzinu okidača. Vjerujete li da znate koju brzinu okidača koristiti za željeni učinak, postavite aparat na Shutter Priority postavku.  Aparat će odrediti koji će otvor objektiva biti najbolji u uvjetima u kojima se snima. Jednostavno, zar ne !

MJERNE POSTAVKE

Naziv mjerne postavke ovisi o aparatu i proizvođaču, ali na D-SLR-ovima najčešće su one nazvane Multi-zone (višezonska), Centreweighted Average (središnja) i Spot. Višezonska postavka mjeri osvjetljenje iz cijelog prizora. Dobra je za svakodnevno korištenje i prilično je pouzdana u vecini okolnosti i okruženja. Središnja postavka očitava osvjetljenje iz sredine prizora, oko 70% kadra, a prema rubovima kadra dolazi do smekšavanja. Spot mjerenje očitava osvjetljenje iz uskog dijela prizora na koji smo usmjerili aparat. To je najnaprednija i najpreciznija postavka, ali nije za svakodnevnu uporabu.